Eftersom jag är trädgårdsintresserad såg jag till att vi på resan norrut på Öland stannade till vid Föra Inspirationsträdgård som har öppet på helgerna under sommaren.
Så här presenterar de som driver trädgården sitt projekt:
"Kring den gamla
skolan öster om kyrkan i Föra by 25 km norr om Borgholm, breder
trädgården ut sig mer och mer över den före detta skolgården.
Vi
odlar giftfritt och experimenterar med olika sätt att få växterna att
trivas, t ex genom marktäckning med gräsklipp, fyraårig växtföljd,
kompost och andra naturliga gödselmedel. Vi använder det vi odlar av
frukt, bär och grönsaker samt örter som mat och medicin i hushållet.
Men först njuter vi av skönheten!
I
TRÄDGÅRDSBUTIKEN hittar du bland annat redskap, presenter och plantor.
Butiken har utvidgats och innehåller ännu mer fina saker
t ex underbara tvålar att sköta om sig med efter en dag i trädgården."*
Den dag vi kom dit var det varmt, och just då var det folktomt i trädgården, vilket var en nackdel. Vi kände oss nästan som om vi invaderade en privat trägård utan lov. Det blev därmed ett ganska snabbt varv i trägården.
Den stora behållningen av besöket var hunden Sickan som självmant kom fram till oss när vi tittade på plantorna som fanns till försäljning. Barnen var överlyckliga, för Sickan var helt klart en fantastiskt snäll och barnvänlig hund, men jag förstod inte riktigt om ägaren tyckte det var okej att barnen gullade så mycket hunden eller ej, så jag kände ett visst behov av att komma därifrån!
Jag tog stora flickan och dök in i den kombinerade trädgårdsbutiken och cafeet för att komma in i svalkan. Sådant kan ju vara ett misstag när man varken är på jakt efter spadar, hemkokt sylt eller glass, så för att komma därifrån med hedern i behåll inhandlades en fröpåse för 10 kronor. Stockrosor har jag aldrig odlat, jag odlar ju i princip bara ätbara saker, men det ska bli roligt att se hur det går.
Vårt besök i Föra blev inte långt, och jag gör det nog inte rättvisa, jag tror det kan vara jättetrevligt vid rätt tidpunkt, jag har sett på FB- sidan att de har olika evenemang, till exempel musikunderhållning,örtagårdsvandringar och beskärningskurser, men man ska inte förvänta sig stora eller inovativa odlingar, det är en ganska ordinär trädgård, men med café och en mindre butik.
Jag tror också att det vore intressant att blir guidad i Föra trädgård. Att höra ägarna tala om sitt projekt vore spännande, för då kunde man få en bild av visionen, av det som ännu inte hunnits med, hur tankarna går. För trädgård tar ju tid...
tisdag 22 juli 2014
måndag 21 juli 2014
Hänt på kolonilotten, 2014-07-21
Trots att kolonilotten har varit övergiven och ovattnad under vår resa hade den klarat sig bra. Den eländiga lerjorden som jag annars retar mig på har ju den fördelen att den håller vätan bra.
Och roliga saker hade minsann hänt!
Majsen, Golden Bantam, har börjat blomma! Det är mitt första fösök med majs, och jag är glad att det verkar lovande. Om det blir bra så ska jag utöka majsodlingen till nästa år! Utsädet till den här majsen har jag köpt på tradera, tror det var 7 frön för en tia, och jag vet inte om det är dyrt eller billigt, men det var bra kvalitet, för alla grodde, och om det blir kolvar på dem så har jag gjort en riktigt bra affär!
Bönorna växer så det knakar! Detta är Solberga, en gammal sort som hittades under fröuppropet och som nu saluförs av Runåbergs, Jag kommer kunna äta massor av bönor i vinter!
Slutligen har jag idag satt luftök! Under vår resa stannade vi till i Nybro hos en kvinna som jag fått kontakt med via alternativs facebooksida. Hon sålde luftlök, och två sådana här löksamlingar fick följa med hem till mig. Den ena delade jag och satte jag idag, den andra tänker jag sätta senare i höst för att kunna se vad som passar bäst!
Och roliga saker hade minsann hänt!
Majsen, Golden Bantam, har börjat blomma! Det är mitt första fösök med majs, och jag är glad att det verkar lovande. Om det blir bra så ska jag utöka majsodlingen till nästa år! Utsädet till den här majsen har jag köpt på tradera, tror det var 7 frön för en tia, och jag vet inte om det är dyrt eller billigt, men det var bra kvalitet, för alla grodde, och om det blir kolvar på dem så har jag gjort en riktigt bra affär!
Bönorna växer så det knakar! Detta är Solberga, en gammal sort som hittades under fröuppropet och som nu saluförs av Runåbergs, Jag kommer kunna äta massor av bönor i vinter!
Slutligen har jag idag satt luftök! Under vår resa stannade vi till i Nybro hos en kvinna som jag fått kontakt med via alternativs facebooksida. Hon sålde luftlök, och två sådana här löksamlingar fick följa med hem till mig. Den ena delade jag och satte jag idag, den andra tänker jag sätta senare i höst för att kunna se vad som passar bäst!
Öland 2 - algblomning
Vi tillbringade mesta tiden under semestern på södra Öland. Men dagen vi åkte hem åkte vi norröver, för jag har aldrig varit där och ville gärna se den delen. Sedan så skulle vi bada i den berömda Bödabukten också så klart.
Men först gjorde vi ett stopp vid Byrums raukar. Mest för att det ska finnas trilobitfossil där, och jag och dottern tycker båda att det är som en skattjakt att leta fossil.
Men usch vilket lerigt och ledsamt vatten det var där! Och när vi gick där på stranden så såg jag helt plötsligt att den var full av döda små fiskar!
Helt plötsligt drabbades jag av en känsla av oro. Död fisk? För mig är det en varningssignal. Mina blickar sökte sig till siluetten av Oskarshamns kärnkraftverk som tornade upp sig i horisonten. "Rör inte vattnet" sade jag till min dotter.
Jag ville därifrån.
Uppvuxen i smålandsskogen visste jag inte vad det var jag såg, men det var alltså min första algblomning!
Vi reste över till östra kusten och Böda för att bada, men det var lika illa där, om inte värre, och jag gick fram till några av de få människor och frågade "vad är det med vattnet?"
Så det blev inget bad den sista semesterdagen.
Algblomning är en naturlig process som inträffar under vår och höst, men på grund av övergödningen av haven har vi fått allt kraftigare algblomningar även under högsommaren.*
Sedan 1975 har algblomningen tidigarelagts med tre veckor, från omkring 8 augusti till omkring den 19 juli. Orsaken till detta är att havet göds med kväve och fosfor och att det värms upp fortare på våren. Dessutom har genomsnittstemperaturen under sommaren höjts med en grad.*
Angela Wulf är professor i marinekologi vid Göteborgs universitet och hon säger så här till Sveriges radio:
" När cyanobakterierna faller ned till botten så ökar syrebristen där nere när de ska brytas ned. Redan idag är 15 % av Östersjöns bottnar döda och ytterligare 30 % lider av svår syrebrist. De syrefria bottnarna i Östersjön har till exempel gjort det svårt för torsken att föröka sig, eftersom äggen dör när de sjunker mot djupen.
Östersjöländerna har lyckats få ned sina övergödande utsläpp med 25 % under senare år, men eftersom inte friskt syrerikt vatten trängt in från Nordsjön på länge, verkar åtgärder inte hjälpa de döda bottnarna." *
Det är frustrerande att läsa att de där 25 % inte gör någon verkan ännu, vi måste jobba ännu mer med att få ner utsläpp från jordbruk och trafik. Så det gäller att handla kravmärkt, som inte konstgödslats, och att köra mindre bil. Dessutom ska man låta bli att kissa i vattnet: den urin som en människa ger ifrån sig under ett dygn räcker för att göda ett kilo cyanobakterier!*
Men först gjorde vi ett stopp vid Byrums raukar. Mest för att det ska finnas trilobitfossil där, och jag och dottern tycker båda att det är som en skattjakt att leta fossil.
Men usch vilket lerigt och ledsamt vatten det var där! Och när vi gick där på stranden så såg jag helt plötsligt att den var full av döda små fiskar!
Helt plötsligt drabbades jag av en känsla av oro. Död fisk? För mig är det en varningssignal. Mina blickar sökte sig till siluetten av Oskarshamns kärnkraftverk som tornade upp sig i horisonten. "Rör inte vattnet" sade jag till min dotter.
Jag ville därifrån.
Uppvuxen i smålandsskogen visste jag inte vad det var jag såg, men det var alltså min första algblomning!
Vi reste över till östra kusten och Böda för att bada, men det var lika illa där, om inte värre, och jag gick fram till några av de få människor och frågade "vad är det med vattnet?"
Så det blev inget bad den sista semesterdagen.
Algblomning är en naturlig process som inträffar under vår och höst, men på grund av övergödningen av haven har vi fått allt kraftigare algblomningar även under högsommaren.*
Sedan 1975 har algblomningen tidigarelagts med tre veckor, från omkring 8 augusti till omkring den 19 juli. Orsaken till detta är att havet göds med kväve och fosfor och att det värms upp fortare på våren. Dessutom har genomsnittstemperaturen under sommaren höjts med en grad.*
Angela Wulf är professor i marinekologi vid Göteborgs universitet och hon säger så här till Sveriges radio:
" När cyanobakterierna faller ned till botten så ökar syrebristen där nere när de ska brytas ned. Redan idag är 15 % av Östersjöns bottnar döda och ytterligare 30 % lider av svår syrebrist. De syrefria bottnarna i Östersjön har till exempel gjort det svårt för torsken att föröka sig, eftersom äggen dör när de sjunker mot djupen.
Östersjöländerna har lyckats få ned sina övergödande utsläpp med 25 % under senare år, men eftersom inte friskt syrerikt vatten trängt in från Nordsjön på länge, verkar åtgärder inte hjälpa de döda bottnarna." *
Det är frustrerande att läsa att de där 25 % inte gör någon verkan ännu, vi måste jobba ännu mer med att få ner utsläpp från jordbruk och trafik. Så det gäller att handla kravmärkt, som inte konstgödslats, och att köra mindre bil. Dessutom ska man låta bli att kissa i vattnet: den urin som en människa ger ifrån sig under ett dygn räcker för att göda ett kilo cyanobakterier!*
söndag 20 juli 2014
Öland 1 - Maten
Nu är vi hemma från en helt fantastisk vecka på Öland!
Det finns mycket att rapportera, men jag börjar som utlovat med maten- och då menar jag inte kroppkakorna, även om det ligger en förpackning i kylen som ska provsmakas. Däremot kan jag nämna att vi grillade lokalodlat varje kväll!
För ett par år sedan, när vi flyttade från en lägenhet i markplan med en liten täppa till denna, större, lägenhet, men utan utplats, och således inte längre kunde ha någon grill, köpte vi oss då och då en liten engångsgrill för att kunna åka iväg och grilla ibland. Fruktansvärt resursslöseri så klart, och inte blev det speciellt bra resultat heller, för en sådan där liten grill håller ju inte värmen särskilt länge. Och eftersom detta inte kändes hållbart så införskaffade vi i stället en hinkgrill, och den har vi haft väldigt stor glädje av genom åren. Man kan preparera den med kol hemma och ta med den vart som helst, den står på små utfällbara ben så det blir inte alldeles svart under, och det får plats mer kol i den så man kan grilla rätt länge.
Den får nu följa med på alla semestrar, och i år har den blivit flitigt använd. Vi har grillat tomater och lök, och förkokt potatis, allt inköpt på gårdsbutiker av det slag där man tar det man vill ha och stoppar pengarna i en låda. Givetvis har det även hamnat både fläskkotlett och kyckling på grillen, inte från gårdsbutiker, utan från Ica, men svenska! Tyvärr klarar inte ekonomin av att köpa kött på annats sätt än det konventionella.
Vi höll oss mestadels på södra delen av ön och där kan jag rekomendera:
Havtornsgården, som är kravcertifierad och har en liten bod vid vägen, och
Norrgården grönsaker i Ventlige, där vi handlade det mesta eftersom det var den vi passerade oftast.
Det är en fröjd att bila på Öland, ja inte att bila kanske, men järnvägen är ju nedlagd (obegripligt på en så lång ö!) men utsikten från bilfönstret är fantastisk. Man har alvaret på ena sidan och fina, plana åkrar på andra sidan där solen gassar över grödorna. Vi såg mycket majs, och mycket potatis, och bevisligen måste det även odlas en hel del bruna bönor och raps, eftersom bönchips,konserverade bönor och rapsolja från ön saluförs i Ica- butikerna. Verkar i princip bara vara Ica på ön!
Äter folk fortfarande traditionella bruna bönor? Vi gör det inte... jag tyckte inte om det som barn, när vi hade det menyn hemma, och jag tycker inte om det nu. Förmodligen är jag inte ensam om detta, och kanske är det ett försök att hitta en ny kundgrupp när man lägger in bruna bönor i chilisås. Fanns även med tacosmak. Det blev en burk som vi idag testade till tacosen, hade ju varit perfekt om det kunde funka som ersättning till köttet. Tyvärr gick det inte hem hos dottern. Mannen och jag åt, men jag tror nog även han skulle ha svårt att helt avstå från köttfärsen till förmån för bönorna. Jag skulle göra det, men av ideologiska skäl mer än för smaken! Vill man testa kostar en burk 20 kr på Ica!
Det bakas bröd på Öland också! Bröd som finns i alla matbutiker och som kommer från ett bageri i Löttorp där fem personer jobbar. Bageriet är en sammanslagning av två små, gamla, bagerier, Grönhögsbröd och Sörens bröd, och de använder inga konserveringsmedel i brödet, samt att mjölet kommer från Skånemöllan som enligt hemsidan tycks ha en ganska väl utvecklad miljömedvetenhet. Detta bröd åt vi tillsammans med gurka från gårdsbutikerna- och så ost från Ica förståss!
Det är ingen konst att äta gott och närproducerat på Öland!
Det finns mycket att rapportera, men jag börjar som utlovat med maten- och då menar jag inte kroppkakorna, även om det ligger en förpackning i kylen som ska provsmakas. Däremot kan jag nämna att vi grillade lokalodlat varje kväll!
För ett par år sedan, när vi flyttade från en lägenhet i markplan med en liten täppa till denna, större, lägenhet, men utan utplats, och således inte längre kunde ha någon grill, köpte vi oss då och då en liten engångsgrill för att kunna åka iväg och grilla ibland. Fruktansvärt resursslöseri så klart, och inte blev det speciellt bra resultat heller, för en sådan där liten grill håller ju inte värmen särskilt länge. Och eftersom detta inte kändes hållbart så införskaffade vi i stället en hinkgrill, och den har vi haft väldigt stor glädje av genom åren. Man kan preparera den med kol hemma och ta med den vart som helst, den står på små utfällbara ben så det blir inte alldeles svart under, och det får plats mer kol i den så man kan grilla rätt länge.
Den får nu följa med på alla semestrar, och i år har den blivit flitigt använd. Vi har grillat tomater och lök, och förkokt potatis, allt inköpt på gårdsbutiker av det slag där man tar det man vill ha och stoppar pengarna i en låda. Givetvis har det även hamnat både fläskkotlett och kyckling på grillen, inte från gårdsbutiker, utan från Ica, men svenska! Tyvärr klarar inte ekonomin av att köpa kött på annats sätt än det konventionella.
Vi höll oss mestadels på södra delen av ön och där kan jag rekomendera:
Havtornsgården, som är kravcertifierad och har en liten bod vid vägen, och
Norrgården grönsaker i Ventlige, där vi handlade det mesta eftersom det var den vi passerade oftast.
Det är en fröjd att bila på Öland, ja inte att bila kanske, men järnvägen är ju nedlagd (obegripligt på en så lång ö!) men utsikten från bilfönstret är fantastisk. Man har alvaret på ena sidan och fina, plana åkrar på andra sidan där solen gassar över grödorna. Vi såg mycket majs, och mycket potatis, och bevisligen måste det även odlas en hel del bruna bönor och raps, eftersom bönchips,konserverade bönor och rapsolja från ön saluförs i Ica- butikerna. Verkar i princip bara vara Ica på ön!
Äter folk fortfarande traditionella bruna bönor? Vi gör det inte... jag tyckte inte om det som barn, när vi hade det menyn hemma, och jag tycker inte om det nu. Förmodligen är jag inte ensam om detta, och kanske är det ett försök att hitta en ny kundgrupp när man lägger in bruna bönor i chilisås. Fanns även med tacosmak. Det blev en burk som vi idag testade till tacosen, hade ju varit perfekt om det kunde funka som ersättning till köttet. Tyvärr gick det inte hem hos dottern. Mannen och jag åt, men jag tror nog även han skulle ha svårt att helt avstå från köttfärsen till förmån för bönorna. Jag skulle göra det, men av ideologiska skäl mer än för smaken! Vill man testa kostar en burk 20 kr på Ica!
Det bakas bröd på Öland också! Bröd som finns i alla matbutiker och som kommer från ett bageri i Löttorp där fem personer jobbar. Bageriet är en sammanslagning av två små, gamla, bagerier, Grönhögsbröd och Sörens bröd, och de använder inga konserveringsmedel i brödet, samt att mjölet kommer från Skånemöllan som enligt hemsidan tycks ha en ganska väl utvecklad miljömedvetenhet. Detta bröd åt vi tillsammans med gurka från gårdsbutikerna- och så ost från Ica förståss!
Det är ingen konst att äta gott och närproducerat på Öland!
söndag 13 juli 2014
Dill. Odlad av mig och av Findus. En liten prisjämförelse
Efter Saras modell, som jag skrev om igår, lämnade jag 4 cm stjälkar i landet för att få en "andraskörd"
Min sådd bestod av en 25 kronors påse som jag bredsådde. Utdelningen så här långt är 6 dl frusen dill, eller 66 gram.
Om man köper dill från Findus får man betala 9.90 för 35 gram.
Hitills har jag alltså förlorat en 15 kronor på denna odling, men om man hoppas på den där andraskörden och dessutom räknar in dillkronorna så blir det kanske plus på kontot!
Nu är det ju inte så att jag odlar för att spara pengar egentligen, men det är ju ändå något att reflektera över, helst ska man ju tjäna på att odla själv, det ska inte vara dyrare än att köpa saker som gått igenom många led i handelskedjan, som har konstbevattnats och konstgödslats och allt möjligt! För alla sådana saker borde kosta, annars är det någon, kanske lastbilsshauffören som kör omkring dillen, som inte får ordentligt betalt. Annars är det så att Findus har mycket bra inköpspris på sina fröer... (Kan man ta dillfrö själv? Eller ja, det är ju klart att man kan, men är den frökonstant?)
Dock odlar Findus enligt hemsidan all sin dill i Sverige, för att den växer bäst här, och det är ju bra! Odlas i Sverige gör även persilja, gräslök, spenat (naturell och stuvad, inte den med vitlök!) rödbeta, gulbeta, vanliga morötter, grönkål, kålrot och ärtor.
Allt annat är importerat. Helt förståeligt när det gäller oliver, men obegripligt när det gäller bönor! Jag missunnar inte någon människa sitt jobb, den person i Polen som jobbar med odlingen av "små skurna bönor" är ju så klart beroende av sin inkomst. MEN man kan misstänka att den har lägre inkomst än om hen hade jobbat med bönor här i Sverige, kanske är det lite lättsammare inställning till besprutning, och man kan vara helt säker på att bönorna har åkt längre på vägarna än om de odlats på Öland (där jag har förstått att det är extra god jordmån för bönor)
Hur som helst så är det faktiskt Öland jag ska till i morgon, så då ska jag titta lite bönfälten, bruna bönor finns det, det är jag helt hundra på!
Tack Garnhumlan för att du har följt med!
lördag 12 juli 2014
Att bli sjävförsörjande
Drömmen är ju att kunna bli till stor del själförsörjande. Dit är det långt. Men här är en som kommit dit, Sara med Skilnadens trädgård.
Själv är jag i det närmaste självförsörjande på lök! Det är alltid nåt!
I veckan åt vi våra första egna lökar, och idag blev blasten sallad till tacosen! Allt som går ska ätas!
Själv är jag i det närmaste självförsörjande på lök! Det är alltid nåt!
I veckan åt vi våra första egna lökar, och idag blev blasten sallad till tacosen! Allt som går ska ätas!
söndag 6 juli 2014
Jordgubbar
Vi har jordgubbar på kolonilotten, äldre sort, jättegod! Tyvärr har vi inte fått så mycket att äta av dem tidigare år, på grund av sniglarna, men i år, när jag täckt med halm, blev det annorlunda, tydligen är sniglarna inte så förjusta i halm, så nu ska jordgubbsodlingen utökas! Men i år blev det saft och sylt av köpta bär, köpta men lokalproducerade i Gigeryd utanför Bankeryd! Om deras miljövänlighet vet jag dock inget, det finns inga ekojordgubbar i Jönköping enligt den lista som cirkulerat på FB och annat nu i sommar. 15 liter köpte jag och nu har vi sylt så det räcker fram till nästa sommar, och saften kommer nog också att räcka ett bra tag, den kommer dock att kompletteras med vinbärssaft!
Och de egna jordgubbarna bara äter vi...
Och de egna jordgubbarna bara äter vi...
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)