tisdag 17 juni 2014

Fläderblomssaft

 Nu blommar flädern här i Småland, och det är dags att göra några liter av den läskande flädersaften. Om man är noga behöver man inte vara rädd att plocka fel sorts fläder, det finns enkla igenkänningstecken. Men inte ens på den äkta flädern ska man äta något som är grönt, endast blommorna eller de väl mogna bären. Här finns mer att läsa, framtaget av länsstyrelsen i Västra Götaland.

Äkta fläder växer på vedade buskar i platta blomklasar.
När man bryter en gren ska märgen vara vit!


Recept på fläderblomssaft:
Ingredienser:
  • 40 blomklasar (jag försöker repa bort de stora stjälkbitarna för säkerhets skull)
  • 3-4 ekologiska citroner
  • 2 kg socker
  • 4 tsk citronsyra
  • 1,6 l vatten
  1. Sätt på vattnet på plattan, under tiden:
  2. Skölj av blomklasarna
  3. Skrubba citronerna i vatten så de blir riktigt rena
  4. Skiva citronen
  5. Varva blomklasar, citronskivor, socker och citronsyra i en rostfri bunke
  6. När vattnet kokar, häll över det i bunken
  7. Täck över och låt stå i rumstemperatur i två dygn och i därefter i kylskåp i två dygn
  8. Sila i från och häll upp rena flaskor. Den här saften står inte länge, varför ett bra alternativ är att frysa den. På grund av sockerhalten är den lätt att skopa upp så att man kan blanda till kall och god saft direkt från fryspaketet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar