söndag 20 juli 2014

Öland 1 - Maten

Nu är vi hemma från en helt fantastisk vecka på Öland!
Det finns mycket att rapportera, men jag börjar som utlovat med maten- och då menar jag inte kroppkakorna, även om det ligger en förpackning i kylen som ska provsmakas. Däremot kan jag nämna att vi grillade lokalodlat varje kväll!
För ett par år sedan, när vi flyttade från en lägenhet i markplan med en liten täppa till denna, större, lägenhet, men utan utplats, och således inte längre kunde ha någon grill, köpte vi oss då och då en liten engångsgrill för att kunna åka iväg och grilla ibland. Fruktansvärt resursslöseri så klart, och inte blev det speciellt bra resultat heller, för en sådan där liten grill håller ju inte värmen särskilt länge. Och eftersom detta inte kändes hållbart så införskaffade vi i stället en hinkgrill, och den har vi haft väldigt stor glädje av genom åren. Man kan preparera den med kol hemma och ta med den vart som helst, den står på små utfällbara ben så det blir inte alldeles svart under, och det får plats mer kol i den så man kan grilla rätt länge.
Den får nu följa med på alla semestrar, och i år har den blivit flitigt använd. Vi har grillat tomater och lök, och förkokt potatis, allt inköpt på gårdsbutiker av det slag där man tar det man vill ha och stoppar pengarna i en låda. Givetvis har det även hamnat både fläskkotlett och kyckling på grillen, inte från gårdsbutiker, utan från Ica, men svenska! Tyvärr klarar inte ekonomin av att köpa kött på annats sätt än det konventionella.
Vi höll oss mestadels på södra delen av ön och där kan jag rekomendera:
Havtornsgården, som är kravcertifierad och har en liten bod vid vägen, och
Norrgården grönsaker i Ventlige, där vi handlade det mesta eftersom det var den vi passerade oftast.

Det är en fröjd att bila på Öland, ja inte att bila kanske, men järnvägen är ju nedlagd (obegripligt på en så lång ö!) men utsikten från bilfönstret är fantastisk. Man har alvaret på ena sidan och fina, plana åkrar på andra sidan där solen gassar över grödorna. Vi såg mycket majs, och mycket potatis, och bevisligen måste det även odlas en hel del bruna bönor och raps, eftersom bönchips,konserverade bönor och rapsolja från ön saluförs i Ica- butikerna. Verkar i princip bara vara Ica på ön!
Äter folk fortfarande traditionella bruna bönor? Vi gör det inte... jag tyckte inte om det som barn, när vi hade det menyn hemma, och jag tycker inte om det nu. Förmodligen är jag inte ensam om detta, och kanske är det ett försök att hitta en ny kundgrupp när man lägger in bruna bönor i chilisås. Fanns även med tacosmak. Det blev en burk som vi idag testade till tacosen, hade ju varit perfekt om det kunde funka som ersättning till köttet. Tyvärr gick det inte hem hos dottern. Mannen och jag åt, men jag tror nog även han skulle ha svårt att helt avstå från köttfärsen till förmån för bönorna. Jag skulle göra det, men av ideologiska skäl mer än för smaken!  Vill man testa kostar en burk 20 kr på Ica!

Det bakas bröd på Öland också! Bröd som finns i alla matbutiker och som kommer från ett bageri i Löttorp där fem personer jobbar. Bageriet är en sammanslagning av två små, gamla,  bagerier, Grönhögsbröd och Sörens bröd, och de använder inga konserveringsmedel i brödet, samt att mjölet kommer från Skånemöllan som enligt hemsidan tycks ha en ganska väl utvecklad miljömedvetenhet. Detta bröd åt vi tillsammans med gurka från gårdsbutikerna- och så ost från Ica förståss!

Det är ingen konst att äta gott och närproducerat på Öland!2 kommentarer:

 1. Men!
  Nu har jag försökt skriva inlägg 4-5 gånger här. Men det tycks inte fastna!
  Jag glädjer mig verkligen över din nya blogg och tror att jag kan få nytta av den till vårt eget odlande som är mer av typen: "Det blir om det blir och då blir det kul och gott!"
  Jag sår mina/dina bortglömda gråärtor nästa år. Men det funkar säkert det med.
  Ha en fortsatt skön sommar!

  SvaraRadera
 2. Nu fastnade det! Vi får väl se vad det blir av det här bloggandet! Lite bredare, och som en dagbok för mig själv om saker som jag har tänkt ska ändras i mitt liv!

  SvaraRadera